Tehtud!

Seda postitust alustades oleme just maandunud Maldiivide pealinnas Males. Tegemist ei ole siiski kergest tehnilisest rikkest tingitud hädamaandumisega, meid ei sunnita veetma ööpäeva või kaks mõnel väiksel igaval palmisaarel luksuslikus bungalos ega pakuta kompensatsiooniks krevetikarrit ja külma õlut. Lennule oli lihtsalt kuu alguses lisatud vahemaandumine, millest me isegi teadlikud polnud.

image

Hommikul aga ärkasime veel Galles, sõime toredat rooga nimega egg hoppers, pakkisime oma kaneeli järele lõhnavad kotid ja tegime reisi kõige igavama, konditsioneeritud bussisõidu mööda kiirteed Colombosse. Rohkem polegi sellest päevast suurt midagi kirjutada, kui teid just ei huvita, millise meeleheitega me Colombo äärelinnast kodustele koledate ja veel koledamate asjade seast kingitusi otsisime. Lõpuks lõime käega. Sööge kaneeli, kallid lähedased, kuni Euroopa Liit veel lubab!

Põhjapanevaid kokkuvõtteid reisi kohta on veel vara teha, muljed tahavad settida, aga mõningaid üsna juhuslikke tähelepanekuid võime jagada.

  • Sri Lanka sobib reisimiseks ka neile, kellel räpasus, kusehais ja kõrvulukustav lärm kõik muud meeled nüristavad ja kes ei suuda tüütust tülitajast surnud kala ilmega mööda kõndida. India on kaootiline ja hullumeelne, väsitab, paneb proovile ja ka peeglisse vaatama, aga pakub ka tohutu kirjut galeriid eksootikat otse tavalisel linna- või külatänaval. Eks igaüks otsustagu ise, mis tema jaoks talutav on.
  • Sri Lanka on loodusesõprade paradiis, see on üks liigirikkamaid paiku maakeral ja kõik see rikkus asub suhteliselt lähestikku. Suurt osa siinsetest liikidest võib kohata küll ka Indias, aga seal ei elutse need nii kontsentreeritult. Sama kehtib maastiku kohta, mis sarnaneb piirkondadega Lõuna-Indias Keralas ja Tamil Nadus.
  • Sri Lanka haukab reisieelarvest suurema tüki kui India. Kohalike vaatamisväärsuste ja muude atraktsioonide hinnad annavad eriti selgelt teada, et sind väärtustatakse siin kõrgelt. Meie siiski oma pessimistlikku eelarvet ei ületanud, kuigi otsustasime, et ei jäta end ilma mitte millestki ihaldusväärsest. Muide, nii Indias kui ka Sri Lankal kulub oluliselt vähem, kui olla (palaval päeval) ükskõikne õlle suhtes.
  • Sri Lanka teed on väga heas korras mitte ainult India, vaid ka Eestiga võrreldes. See lubab pigistada bussijuhtidel oma sõidukist võrreldes Indiaga palju rohkem välja. Ka tehniliselt raugastunud bussid kihutavad nagu noored täkud. Bussijuht, kes pidurdab sujuvalt, on möku. Õiged sõiduvõtted tähendavad kas gaasi põhjas või pidurit põhjas. Erinevalt Indiast julgeksime aga Sri Lankal autot rentida küll, sest ülejäänud liiklus on suhteliselt viisakas ja keegi ei viitsi kaasliiklejate peale pahandada (see viimane kehtib ka Indias).

image

  • Enamik Sri Lanka inimesi on aru saanud, et raha teenimiseks peab midagi teha oskama. Mõned käivad oma oskusi demonstreerimas ühissõidukites. Näiteks laulab keegi midagi või lööb trummi. Üks mees demonstreeris bussis, kuidas ta oskab rulli keeratud paberist toredaid kujundeid välja lõigata. See oli päris meisterlik ja kohalikudki andsid selle eest lahkelt raha välja.
  • Koolilastel on Sri Lankas valged rõivad ja valged tossud. Siis on hästi näha, kui oled eelmisel päeval bussiga sõitnud ja samad riided uuesti selga pannud. Kui ees seisab iseseisvuspäeva tähistamine, meeldib koolilastele hommikul kell seitse harjutada trummide ja pasunate saatel marssimist. Saime nende oskustest hea ülevaate, sest nad harjutasid täpselt meie hotelli akende all.

20140131-IMG_2174

  • Srilankalased on väga abivalmid. Kui nad üritavad sulle kõigest hingest näiteks tuk-tuki teenust pakkuda ja sa eelistad siiski bussi, juhatavad nad sulle, kust buss väljub, ja annavad muudki kasulikku ning seejuures tõele vastavat nõu. Indias asjad nii lihtsalt ei käi, seal võid eri inimeste erinevate ja vastukäivate nõuannete peale mitu tundi õiget peatust otsida.

 

4 thoughts to “Tehtud!”

  1. Millal te siis koju jõuate ? Tellisime teile natuke mahedama
    ILMA ja natuke lund ,et talv ära ei ununeks.

    1. Aitüma ilma eest! Oleme juba mitu tundi kodus olnud, radikad on põhja keeratud, aga ikka on jahe. :) (See jahe on 25 kraadi.)

  2. Igatahes, teie postituste põhjal,kui eesti riik peaks valima, kas vallutada ja allutada oma koosseissu india või Sri Lanka,l hääletan ma viimase poolt:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.