Vietnamist turtsu kaupa, 1

Lesime Danangi linnas mereäärses hotellis, vaatame telekat ja rüüpame ingveriteed. Higi ja tuule kombinatsioon on andnud võimaluse enda sisse süüvida ning seal peituvast turtsumise ja köhatamise kaudu teistelgi osa saada. Välja turtsatasid ka mõned seni settinud muljed ja tähelepanekud.

  • Vietnami viis peamist heli on (esinemise järjekorras) rolleripõrin, signaalitamine, kuke kiremine, aevastamine, karaokelaul. Aevastamise võtsime juba üle, peagi põristame ja signaalitame ka rolleriga.
  • Vietnamlased on veel suurem laulurahvas kui eestlased. Ilmselt unistab iga vietnamlane poplaulja karjäärist ja harjutab selle nimel pidevalt. Pidu tähendabki karaoket, laulmist. Äkki lööb just mõnel sellisel esinemisel kellegi talent eriliselt õitsele? Mööda laulmine pole ka mingi patt — kui nii teeb üheksa kümnest, ei olegi ju neid, kes aru saaksid.

image

  • Vietnamlaste kõrvakuulmine on ilmselt kordi nõrgem kui teistel rahvastel. Muusika mängib nii valjult, et seda on kuulda ka Laoses või Kambodžas või vähemalt kõrvalkülas.
  • Vietnami liiklus tundub pealtnäha hullumeelne, kuid tegelikult on see üles ehitatud lihtsale põhimõttele: ükskõik mida sa teed, tee seda rahulikult ja aeglaselt (ja samal ajal signaalitades), et teised saaksid ka aru, mida sa teed. Nagu ikka, ei kehti see reegel bussidele ja veoautodele. Nende reegel kõlab nii: ükskõik mida teised liikluses ka teha ei tahaks, nad peavad esmalt arvestama sellega, mida teeb bussi- või veokajuht.

image

  • Rolleriga sõitvale vietnamlasele ei tasu naeratada, arvab Ahto. Kui vietnamlane vastu naeratab, tõmbuvad ta silmad nii kissi, et ta ei näe enam, kuhu sõidab.
  • Tundub, et vietnamlased armastavad lihtsaid asju põhjalikult lahti seletada. Pakun, et sellele sildile on kirjutatud: “Koht viisakatele kodanikele oma intiimsete ihuhädade privaatseks õiendamiseks.”

image

  • Looderdamiseks ja poole päevani põõnamiseks Vietnam argipäevadel võimalust ei jäta. Juba kell viis hommikul ehmatatakse voodis vedelejad üles avalikest kõlaritest kostuva uudiste- ja muusikaprogrammiga. Ja see pole mingi moslemite kutse palvusele, mis kestab vaid veerand tundi. Vietnam peksab sind voodist välja tund aega järjest. Need kõlarid, mida igal pool enam siiski ei kasutata, on jäänuk ajast, kui paljudel vaesematel inimestel veel raadiot ei olnud, ja nende kaudu edastatakse kellegi meelest olulist kohalikku infot. Keegi võiks programmiedastajaile siiski mainida, et maailm on muutunud ja uudised saab ka teisiti kätte.

image

  • Õllekultuur ei ole Vietnamis küll väga pikaajaline nähtus, kuid on see-eest korralikult juurdunud. Millisele lapsele ei meeldiks mänguasjakomplekt, millega ta saab jäljendada isa või ema ning valmistuda täiskasvanuea väljakutseteks…

image

6 thoughts to “Vietnamist turtsu kaupa, 1”

  1. Aitäh Inge. Peaaegu täielik ülevaade Vietnami elust-olust. Nagu oleks ise ka seal. Ah jah, unustan küsida,
    mis usku nad on?

    1. Eks rääkida ole palju rohkem, kui keegi jaksab kuulata või lugeda. :)
      Ametlikult on riik ateistlik, aga statistika järgi u 45% inimesi kummardab esivanemate hingi ja omi kohalikke jumalusi. Teisel kohal on budism ja siis kristlus jt. Esivanematele on kõikjal pandud väikeseid altareid, kuhu pannakse küünlaid, kaunistusi ja süüa.

  2. Küll me lugeda jaksame:) Mõnikord loen ma küll mitut päeva korraga, aga neid üles-alla nuppe siin jagub… Kuule, nägin esmaspäeval ETVs filmi Birmast. Seal tegutseb hull budistist munk, keda kutsutakse Hitleriks. Jutlustab ägedat viha muhameedlaste vastu. Ning ei piirdu vaid jutlustamisega. Kuidas Vietnamis on? Harmoonia?

    1. Olen seda lugenud ka ise Birma kohta, et ei ole budistidki alati nii rahumeelsed, nagu neist arvatakse, ja panevad seal vahel moslemitele pomme. Siin mingeid usulisi pingeid küll märgata ei ole, ilmselt aitab sellele kõvasti kaasa ateistide väga suur osakaal. Ühtegi moslemit pole me siin ka näinud (ametlikult peaks neid siin olema 0,1%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.