Pipi Pikksuka radadel

Päeva kõige ilusam aeg on päiksetõus ja -loojang, oled sa siis troopikas või mitte. Kahju vaid, et need hetked siin nii üürikesed on. Keskpäeval keeratakse täisvõimsusele nii radikad kui ka valgustus ning põhjamaalane higistab nagu tuppa toodud lumememm.

Ärkan kell kuus hommikul. Kell seitse ootan tänaval, et mulle järele tuldaks, ja ausalt öelda on veidike kõhe. Kõhedam kui südaööl. Peale minu tunduvad ärkvel olevat ainult ahvid ja linnud. Ja kohalik poiss Chew, kellega me lähme täna jalgrattaga sõitma.

image

image

Chew viib mind autoga saare keskpiirkonda. Tee koosneb kurvidest ja viib üle hommikuudust välja kerkivate mägede. Rattad ootavad meid kohapeal. Minu oma näeb välja üsna elukogenud, aga on õnneks väga mugav.

image

image

Chew näitab mulle hiinlaste ja malaide kaluriküla. Hiinlased on ehitanud oma majad otse paadikuuride kõrvale jõe äärde. Malaid sõidavad paatide juurde kaugemalt. Malaide küla tunneb ära ka selle järgi, et tänaval on palju kasse, aga ei ühtki koera. Moslemite jaoks on koer räpane loom, seda ei tohi toitagi.

image

 

image

Hiinlastele koerad meeldivad, ja mitte kulinaarsetel põhjustel, nagu Hiinas ette tuleb. Siin on neil hoopis rafineeritum maitse.

image

Chew näitab mulle suurt hoonet tillukeste avadega. See on farm. Avad on väikeste lindude jaoks, kelle nimi mulle kahjuks meelde ei jää. Nende kaudu käivad linnud hoones pesi ehitamas. Vot neid pesi hiinlased siin muu hulgas söövadki. (Kas teile tuleb ka selle peale lapsepõlv ja Pipi Pikksukk meelde?) Batu Ferringhis kahjuks seda delikatessi ei pakuta, seega on mul nüüd missioon – leida Kuala Lumpuris restoran, mille menüüs on ka linnupesad. Odav lõbu see ei olevat, hoiatab Chew, kes on ise ka hiinlane. Linnupesa söönud hiinlane.

image

image

image

Tegelikult maiustavad inimesed Penangis enim durianitega. Neid kasvab siin tohutu hulk liike – kõik suured puud džunglis on peamiselt durianipuud – ja inimestest on saanud durianigurmaanid. Mõned tulevad Singapurist ja Kuala Lumpurist hooajal spetsiaalselt duriane sööma. Chew võrdleb seda meie suhtumisega headesse veinidesse. Ma ütlen, et durian maitseb minu meelest natuke nagu jaka (jackfruit). Chew saab peaaegu naerukrambid. See oli vist nagu bordooveini võrdlemine nisuõllega.

image

Teine Penangi tunnusvili on muskaatpähkel. Kuigi peaks olema hoopis beetlipähkel, sest Penang just seda tähendabki. Aga ei, keegi ei näri siin hambaid punaseks ega sülga verevärvi lärakaid. See-eest juuakse Penangis muskaatpähklimahla ja ravitakse end muskaatpähkliõliga. Mahl meenutab maitselt natuke kokakoolat, aga on palju parem.

image

Muskaatpähklipuu seksuaalne orientatsioon on vaheldusrikas. (Rangelt ortodokssetel edasi mitte lugeda, võib kahjustada maailmavaadet.) On emased puud, isased puud, aga vahel ka biseksuaalsed emased, biseksuaalsed isased, hermafrodiidid. Biseksuaalsetel on mõlemast soost õied ühel puul, puu sugu määratakse selle järgi, kumba on rohkem. Hermafrodiidid on need, kus ühel õiel on mõlema soo tunnused. Õnnetuseks pole ei seemnest ega enne puu suureks kasvamist aru saada, kas tegu on emase või isasega. Farmerile on see suur risk – kastad ja hoolitsed aastaid ja siis avastad, et oled kulutanud energiat kasutu isase peale.

image

Chew näitab mulle ka tuvisid. Ühes puuris istuvad, igaüks oma õrrel, need, mis osalevad tuvirallis. Linnud viiakse kaugele ära, näiteks Singapuri, ja lastakse korraga lahti. Kes esimesena tagasi koju, puuri õigele õrrele jõuab, on võitja. Seda unustasin küsida, mis ta auhinnaks saab.

image

image

Siis on siin tohutu palju erineva välimusega tuvisid, kes osalevad iludusvõistlustel. Paarina, no et emased end liiga tõrjutuna ei tunneks. Poleks iial uskunud, et ka tuvimaailm nii kirev on. Need linnud maksavad muide terve varanduse.

image

image

Õhtupoolikul käin vürtsifarmis, mis meenutab oma lopsakusega botaanikaaeda. Väljudes kuulen üleval sahistamist ja saan kinnitust vanale ütlusele “Ahvid võtsid elektri ära”. Kes siis veel? Ahvitembud selleks päevaks tehtud, läheb härra Nilsson randa päikseloojangut nautima.

image

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.