Mille me ära unustasime?

Pikaks ajaks äraminek on paras mõtteharjutus ja logistikaülesanne. Mis tuleb enne korda ajada? Millele peab ette mõtlema ja mille me, pagana päralt, ära unustasime? 

Sätin siin ritta olulisemad teemad, millega meil on tulnud tegelda.

  • Vaktsiinid ja tervisekontroll. Oleme relvastatud A- ja B-hepatiidi, kõhutüüfuse, difteeria, teetanuse ja gripi vastu (Aasias olevat gripilaine alles ees). Lisaks käisime Synlabis aadrit laskmas, pere- ja hambaarstil, lasime eemaldada mandlid, sünnimärgid ja pimesoole. OK, viimane oli väike liialdus, aga mandlid lasi Ahto endal tõesti ära lõigata, arst soovitas, ja sünnimärgid vaadati meil ka üle. Mida teha, kui on vaja terveks aastaks mõni retseptiravim kaasa võtta? Küsi doktorilt selle kohta ingliskeelne tõend, muidu võidakse sind piiril smugeldamises kahtlustada.
  • Pass, pangakaardid, juhiluba. Minu vana pass oleks kaotanud kehtivuse küll alles pärast reisi, aga viimastel kuudel poleks see vastanud veel kuue kuu kehtivusaja reeglile. Tegin ka uue deebet- ja krediitkaardi. Ahto hankis tõrgete vältimiseks krediitkaardi teisestki pangast. Et pank meie kaarte kinni ei paneks, kui neid kuskil pärapõrgu eeskojas kasutame, tuleb sinna oma plaanidest teada anda. Rahvusvahelise juhiloa tegime endale ka.
  • Eluase. Meil läks lihtsalt, noorsand kolib Tartust tagasi Tallinna ja võtab ka korterikulud enda kanda. Renditulu ei teeni, aga vähemalt jäävad aknad ja uksed samasse kohta, kus me harjunud oleme.
  • Kindlustus. Esimesed kolm kuud kehtib Swedbanki krediitkaardi reisikindlustus, hiljem juba paljude pikaajaliste rändurite kiidetud Worldnomads – muud ei hakanud kaalumagi.
  • Vältimatu asjaajamine, mis meie äraolekul võib tekkida. Selleks tuli teha noorsandile notariaalne volikiri.
  • Auto. Müüsime oma ratastel reisiöömaja maha. Süda tilkus verd, aga bussut aastaks seisma jätta olnuks eriti loll mõte ja eks tal oli juba vanust turjal ka.
  • Sidevahendid. Vahetame oma siinsed mobiilipaketid kõige odavama vastu ja topime SIMid ühte spetsiaalselt soetatud nuppudega Nokiasse, mille aku kestab nagu Eesti talv. Seega saab meile vajadusel siiski helistada ja sõnumeid saata (soovitan viimast). Teel olles soetame endale muidugi kohalikud SIMid. Üsapuutrid on meil samuti kaasas.
  • Töö. Lahkumisavalduse kirjutamine pärast 11 aastat samas ettevõttes tekitas kohati vajaduse end näpistada: kas ma tõesti teen seda? Firma, kus Ahto põhikohaga töötas, pakkis aga aasta lõpus asjad kokku ja temal lahenes see olukord iseenesest. Teel olles tuleb meil interneti ligi hoida, sest veidi tööd tuleb kaasa. Mis saab aasta pärast? Ei tea. Eks see selgubki aasta pärast.
  • Reisivarustus. Õnneks on osa vajalikust kogunenud juba varasemate aastate jooksul, aga ütlen ausalt – summa eest, mis me oleme kõigele kokku kulutanud, saanuks mitu tiiru ümber maailma lennata, sama kehtib varustuse valimiseks kulunud aja kohta. Tõe kriteerium on praktika ja eks me näe peagi, kas tehtud otsused end ka õigustavad.
Köögikaal on viimasel ajal palju vatti saanud.

Fotod: Pixabay, Inge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.